Haberlerimizden ilk siz haberdar olun

    Etkin Patent'den en son haberleri alın.

    ÖNE ÇIKANLAR

    2023 tasarım tescil ücretleri ve faydalı model Marka patent

    6 Ocak 2023

    11.HD 2018 3816E. Patente Konu Usulün Kullanılmasının Önlenmesi

    28 Aralık 2022

    Telif Hakları

    1 Aralık 2022
    Facebook Twitter Instagram
    Facebook Twitter Instagram
    Yozgat Patent
    Abone Ol
    • Anasayfa
    • Rehberler
      • Marka Makaleler
      • Coğrafi İşaretler
    • Emsal Davalar
      • Marka Davaları
    • Mevzuatlar
      • Ulusal Patent Mevzuatlar
      • Uluslararası Patent Mevzuatlar
    • Haberler
      • Patent Haberleri
      • Marka Haberleri
    • İletişim
    Yozgat Patent
    Anasayfa - YOZGAT ÇANAK PEYNİRİ
    Genel

    YOZGAT ÇANAK PEYNİRİ

    Bülent AYDINYazar Bülent AYDIN6 Temmuz 2022Güncelleme:6 Temmuz 2022Yorum yapılmamış7 Dakika Okuma
    Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr WhatsApp VKontakte Email
    Share
    Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

    No: 281– Mahreç İşareti

    YOZGAT ÇANAK PEYNİRİ

    Tescil Ettiren

    YOZGAT BELEDİYE BAŞKANLIĞI

    Bu coğrafi işaret, 6769 sayılı Sınai Mülkiyet Kanunu kapsamında 14.03.2011 tarihinden itibaren korunmak üzere 18.12.2017 tarihinde tescil edilmiştir.

    Tescil No                                            281

    Tescil Tarihi                                   : 18.12.2017

    Başvuru No                                     : C2011/026

    Başvuru Tarihi                              : 14.03.2011

    Coğrafi İşaretin Adı                     : Yozgat Çanak Peyniri

    Ürün                                                  : Peynir

    Coğrafi İşaretin Türü                   : Mahreç işareti

    Tescil Ettiren                                  : Yozgat Belediye Başkanlığı

    Tescil Ettirenin Adresi                 : Yozgat Belediye Hizmet Binası Merkez YOZGAT

    Coğrafi Sınır                                   : Yozgat

    Kullanım Biçimi                            : Markalama

    İÇİNDEKİLER

    • Yozgat Çanak Peyniri Ürünün Tanımı ve Ayırt Edici Özellikleri:
    • Yozgat Çanak Peyniri Üretim Metodu:
    • Yozgat Çanak Peyniri Coğrafi Sınır İçerisinde Gerçekleşmesi Gereken Üretim, İşleme ve Diğer İşlemler:
    • Denetleme:

    Yozgat Çanak Peyniri Ürünün Tanımı ve Ayırt Edici Özellikleri:

    Yozgat Çanak Peyniri, Yozgat merkez ve ilçelerinin doğal bitki örtüsü ve su kaynaklarıyla beslenen koyun, keçi ve ineklerden elde edilen sütlerden yapılan Yozgat’a has, az olgun ve yarım yağlı bir üründür. Her aile, ya sadece kendi ürettiği sütü ya da ya da birkaç aile bir araya gelerek (süt evi yöntemi) sırasıyla sütlerini peynire işlerler. Ürün, adını ambalajından alır. Topraktan yapılmış çanak içine basıldıktan sonra kuma gömülerek olgunlaştırılır. Peynirin üretiminde ev yapımı maya kullanılır.

    Kimyasal Özellikleri:

    Kuru Madde           : 55.2 – 64.12

    Yağ                           : 29 – 46 (koyun, keçi veya inek sütü oranına göre değişmektedir.) Asitlik         : 0.72 – 2.23

    Tuz                            : 4.38 – 8.48

    Yozgat Çanak Peyniri Üretim Metodu:

    Elle sağılan sütler süzek denilen bez torbalardan yararlanarak peynir yapılacak kaplara süzülür. Süzme işleminden sonra süt ısıtılmaz. Eğer süt sağıldıktan sonra bekleyip soğumuş ise hafif ısıtılarak mayalanmaktadır. Sütün mayalama sıcaklığı 32-35°C arasında değişir. Isı ayarlamasından sonra, sütler süzüldükleri kabın içinde mayalanırlar. Mayalama için 10 kg süte bir çay bardağı dolusu (100ml) maya konur. Maya yavaş bir şekilde ilave edilirken, bu esnada süt devamlı karıştırılır. Mayalanan süt iyice karıştırıldıktan sonra, sütün bulunduğu kazan bir minder üzerine konur ve kalın bezle sarılarak 2-5 saat pıhtı oluşumu için bekletilmektedir. Oluşan pıhtı bir kepçe ile dört parçaya kesilerek 15-20 dk. dinlendirilir ve daha sonra ham peynir sütün süzülmesi için dört köşe dikilmiş, 1-3 kg pıhtı alabilen ve ince geçirgen kumaştan yapılan bez torbalara konup 30-120 dk. (torbadan hiç su akmayana kadar) yüksekçe bir yere asılıp süzülmeye bırakılır. Daha sonra 1 kg peynire 3-5 kg olacak şekilde düzgün şekilli taşlarla 10-20 saat süreyle baskı uygulanır. Torbanın altına aralıklı parmaklı tahta yerleştirilip üzerine de taş konur. Böylece peynir suyunun iyice süzülmesi sağlanmış olur. Baskıdan alınan ham peynir geniş leğenlere boşaltılır ve bıçakla büyük parçalar halinde kesilip tuzlanır. Tuz miktarı, peynir normal tuzlu olacak şekilde ayarlanır. (1 kg peynir için 75 g) Tuzlamada ince kum iriliğindeki kaya tuzu kullanılır. Elle iyice ezilir ve biraz daha tuz ilave edilerek tuzluca olması sağlanır. Parçalanan ve tuzlanan peynir ince bir torbaya koyularak ele sıkıştırılıp ağzı sıkıca bağlanır. Torbada bulunan peynirlere serin bir ortamda (12-16 °C) ikinci kez baskı uygulanır. Ağırlık olarak düzgün taşlar kullanılır, 1 kg peynir için yaklaşık 10 kg ağırlık uygulanır. Uygulanan bu ikinci baskı işlemine “tercan”, “tecin”, “tecen” veya “bastırık” denir ve baskı süresi 2-7 gün arasında değişir. Baskı sonunda peynir bir leğene boşaltılır ve elle ufalanarak yeniden parçalanır ve bir miktar daha tuz ilave edilmektedir. (1 kg peynir için 25 g tuz)

    Basıma hazır hale gelen peynir, çanaklara az miktarlarda konularak elle hava almayacak şekilde çok sıkı olarak çanağa basılır. Hava aldığı takdirde peynir çabuk bozulur. Çanak dolduktan sonra ağız kısmına biraz daha tuz serpilir ve içinde boşluk bırakılmayacak şekilde temiz bir bezle bağlanarak 2-3 gün bu şekilde bekletildikten sonra ters çevrilerek 3-5 gün daha bekletilir. Daha sonra çanağın ağzı açılarak, yıkanıp kurutulmuş asma yaprağı veya temiz bir bez peynirle temas edecek şekilde koyulur ve üzeri katı şekilde yapılmış hamur ile kapatılmaktadır. Hamur üzerine bir bez bağlandıktan sonra çanaklar ters çevrilerek yarıdan fazlası, ya da tamamı kuma gömülerek olgunlaştırılır. Çanakların gömüldüğü kum ince, az çakıllı ve hafif nemli olmalıdır. Kum zemine dökülür, çanak sayısı az olduğunda kum bir kutuya koyularak çanaklar içine gömülür. Olgunlaşma serin

    ve hafif rutubetli ortamlarda 4 ay süre ile yapılır. Olgunlaşma bittikten sonra vakumla ambalajlanıp 0-4 °C depo sıcaklığında 2-3 ay muhafaza edilir.

    Çanakların Özellikleri:

    Peynir topraktan yapılmış çanaklar içerisine basıldıktan sonra kuma gömülerek olgunlaştırılır. Olgunlaşma serin ve hafif rutubetli ortamlarda yapılıp gömüldüğü kum ise ince az çakıllı ve hafif nemli olmalıdır. Peynire adını veren çanaklar ilk satın alındıklarında normal çeşme suyu ile yıkanır. Sonra güneşte kurutulur. Bir hafta peynir suyu dolu olarak bekletilip sonra çeşme suyu ile yıkandıktan sonra kurulanır ve ham peynir basılmaya hazır hale getirilir. Çanağın rengi yeşilimsi olup, peynirin bozulmasını engeller ve lezzetini sağlar.

    Maya:

    Yozgat Çanak peynirinin yapımında kullanılan ev mayası; geviş getiren hayvanların süt emme devresindeki yavruların şirdenlerinden elde edilir. Kesilen geviş getiren hayvanların şirdenleri iyice temizlendikten sonra tuzlanır ve şişirilip sıcak fakat gölge bir yerde kurutulur. Kuruyan şirdenler düzgün bir tahta üzerinde ince ince doğranır. Plastik bir bidon içine konulan doğranmış şirdene ilaveten bir miktar toz şeker, incir (bütün olarak), tuz, 1 yumurta, bir miktar yarma, keçiboynuzu(bütün olarak), sağ (bir çeşit limon tuzu) ve bir miktar su konur. Suyun bir kısmının nisan yağmurlarından alınan su olması tercih edilmektedir.

    Yozgat Çanak Peyniri Coğrafi Sınır İçerisinde Gerçekleşmesi Gereken Üretim, İşleme ve Diğer İşlemler:

    Yozgat Çanak Peyniri, Yozgat merkez ve ilçelerinin doğal bitki örtüsü ve su kaynaklarıyla beslenen koyun, keçi ve ineklerden elde edilen sütlerden yapılmaktadır.

    Denetleme:

    Çanak peynirinin yukarıda belirtilen özellikteki üretime uygun olarak yapılıp yapılmadığının denetimi Yozgat Tarım İl Müdürlüğü temsilcisi, Yozgat Sanayi ve Ticaret Odasının temsilcisi ve Sağlık İl Müdürlüğü temsilcisinden oluşacak 3 kişilik denetim komisyonu tarafından yapılacaktır.

    Denetim Komisyonu tarafından 3’er aylık periyotlar halinde ve gerekli görüldüğü hallerde her zaman denetim yapılacaktır. Denetlemede üretim yapılan ortamın üretim yapmaya uygunluğu, üretilen ürünün tescil belgesinde belirtilen özelliklere uygunluğu konuları incelenecektir.

    Denetim komisyonu; denetimin gerçekleştirilmesi için kamu veya özel kuruluşlardan uzman tüzel veya özel kişilere yetki verme, alma, denetim raporlarını inceleme, firma başvuruları hakkında nihai kararları verme, idari kararları alma, işleyiş için gerekli önlemleri alma, hakların korunması bakımından yasal ve/veya hukuki süreçleri başlatma, takip etme işlemleri için yetkili olarak faaliyet gösterecektir.

    Paylaş. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr WhatsApp Email
    Önceki MakaleYOZGAT TANDIR KEBABI
    Sonraki Makale 11. Hukuk Dairesi 2011/4419 E. 2013/3878 K. Sayılı Kararı
    Bülent AYDIN
    • Website
    • Facebook
    • Twitter
    • Instagram
    • LinkedIn

    2005 yılında kurulan Etkin Patent' in kurucu ortağı olup, 17 yıldır Yurtiçi/Yurtdışı şahıs ve şirketlere marka, patent, tasarım başvuru, tescil ve danışmanlık hizmetleri vermektedir. Ayrıca, marka şehir proje kapsamında patent, web tasarım, emlak, OSGB hizmet alanlarında, kendisi ve sahibi olduğu Etkin Patent nam ve hesabına 2014 yılında 210 adet yeni marka geliştirmiş ve bu markaların tümü kendisine özel web sayfaları ve sosyal medya hesaplarıyla birlikte aktif olarak hizmet vermektedir.

    Cevap bırakın Iptal Et

    Marka Başvurusu Etkin Patent
    Öne Çıkanlar

    Patent Firmaları

    30 Mayıs 2022

    Online Marka Sorgulama

    2 Haziran 2022

    Garanti Belgesi Yönetmenliği

    2 Haziran 2022

    5147 Sayılı Entegre Devre Topoğrafyalarının Korunması Hakkında Kanun

    2 Haziran 2022
    • Facebook
    • Twitter
    • Instagram
    • YouTube
    SON GÖNDERİLER
    Marka Makaleler

    2023 tasarım tescil ücretleri ve faydalı model Marka patent

    Yazar Bülent AYDIN6 Ocak 20230

    2023 marka tescil ücreti, tasarım tescil ücretleri, patent ücretleri, faydalı model ücretleri ve TÜRKPATENT sicil kayıt fiyatları…

    11.HD 2018 3816E. Patente Konu Usulün Kullanılmasının Önlenmesi

    28 Aralık 2022

    Telif Hakları

    1 Aralık 2022

    Telif Hakkı Nedir

    1 Aralık 2022

    Haberlerimizden ilk siz haberdar olun

    Etkin Patent'den en son haberleri alın.

    Hakkımızda
    Hakkımızda

    Yozgat Patent, İstanbul merkez ofisi, Üsküdar Patent, Ümraniye Web Tasarım vb. onlarca şube ve çözüm ortaklarıyla birlikte müvekkillerine patent, faydalı model, marka tescil ve tasarım tescil ve danışmanlık hizmetleri veren TÜRKPATENT'e kayıtlı vekillik sirketi olan ETKİN PATENT'in iştiraki ve tescilli markasıdır.

    SON YAZILAR

    2023 tasarım tescil ücretleri ve faydalı model Marka patent

    6 Ocak 2023

    11.HD 2018 3816E. Patente Konu Usulün Kullanılmasının Önlenmesi

    28 Aralık 2022

    Telif Hakları

    1 Aralık 2022
    Son Yorumlar
      Facebook Twitter Instagram YouTube
      • Anasayfa
      • Çerez Politikası
      • Gizlilik
      • Güvenlik
      • İade Ve İptal Koşulları
      • Hizmet Sözleşmesi
      • Kullanım Koşulları
      Telif hakkı © 2023 Yozgat Patent - Tüm hakları saklıdır.

      Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.